אודות החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום

מהות החוג

החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום באוניברסיטת תל-אביב הוא החוג הגדול והמגוון ביותר בישראל, והוא המקום הטוב ביותר לרכוש ידע מעשי ועיוני בתחומי הארכיאולוגיה השונים. מורי החוג הינם מומחים בעלי שם עולמי בתחומי עיסוקם ותלמידי החוג מקבלים הכשרה מקיפה ביותר המכינה אותם להתמודדות בזירות האקדמיות הטובות בעולם. בוגרי החוג מצוידים בידע מקיף וכישורים מתאימים לתעסוקה בתחומי הארכיאולוגיה השונים (רשות העתיקות, מוזיאונים, הדרכת טיולים, תיירות, הוראה וכן הלאה).

החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום באוניברסיטת תל-אביב מתמקד בהוראה ובמחקר של הארכיאולוגיה של ארץ ישראל ושל התרבויות המפוארות של המזרח הקדום (מצרים, מסופוטמיה ואנטוליה) החל מהתקופה הפרהיסטורית (ראשית האדם הקדמון באזורינו, לפני כמליון וחצי שנים) ועד התקופות הקלאסיות (התקופה הרומית והביזנטית, עד המאה השביעית לספירה).

הלימודים בחוג מתחלקים לשני מסלולים עיקריים: ארכיאולוגיה של ארץ ישראל, ותרבויות המזרח הקדום

ארכיאולוגיה של ארץ ישראל

הלימודים בחוג עוסקים בארכיאולוגיה של ארץ ישראל ושל הלבנט בתקופות הפרהיסטורית והפרוטו-היסטוריות, בתקופות הברונזה הברזל ובתקופות הקלאסיות (הלניסטית, רומית, ביזנטית) תוך התמקדות בשיטות מחקר חדשניות, בתיאוריות מגוונות ובעשייה הארכיאולוגית המתקדמת והמגוונת ביותר.

תרבויות המזרח הקדום

במקביל, עוסק החוג בהוראה ובמחקר של הציבילזיציות הקדומות של מצרים, מסופוטמיה ואנטוליה תוך התמקדות בהיסטוריה, בשפה, בדת, בחברה ובתרבות החומרית של מצרים הפרעונית ושל ממלכות בבל, חתי ואשור. במסגרת החוג נלמדות שלוש שפות עתיקות – מצרית עתיקה, חיתית ואכדית. ההיסטוריה והארכיאולוגיה של ארץ ישראל נלמדות מתוך ראיה של ארץ ישראל כאזור מפתח בין אפריקה ליורו-אסיה ותוך שימת דגש על מיקומה המרכזי של ארץ ישראל במסגרת המהלכים האבולוציוניים והתרבותיים המשמעותיים ביותר בתולדות האדם ובין האימפריות העתיקות ששלטו באזור.

בקדמת המחקר

תלמידי החוג נחשפים במהלך לימודיהם לסוגיות העדכניות ביותר בחקר ארץ ישראל והמזרח הקדום, לשיטות מחקר מתקדמות ולמגוון רב של גישות ודעות, המשקפות את ריבוי הקולות בעולם המדעי המודרני.

תלמידי התואר הראשון והתואר השני מקבלים הכשרה מעשית ברמה הגבוהה ביותר באמצעות שיעורי מיומנות, סיורים לימודיים, תרגיל סקר והשתתפות בחפירות ארכיאולוגיות. תלמידי התואר השני והשלישי נהנים מהדרכה צמודה ומקצועית של סגל החוג, משתתפים בפרויקטים המדעיים המתקיימים במסגרת החוג והמכון ומקבלים גישה לחומרים ארכיאולוגיים ראשוניים. על כן עבודות המחקר של התלמידים המתקדמים בחוג לארכיאולוגיה תורמות תרומה משמעותית למחקר בארץ ובעולם ומקדמות רבות הן את המחקר והן את התלמידים עצמם.